W chorobie przewlekłej ogromnie ważne jest, by wspierać swój organizm także od strony dietetycznej. Odpowiednio dopasowana, indywidualna dieta, pomaga kontrolować masę ciała i ogólną zawartość tkanki tłuszczowej organizmu, działając przeciwzapalnie. Zbilansowana dieta poprawia samopoczucie i stanowi element leczenia. Zdrowe odżywianie jest szczególnie istotne w przypadku dużej ilości schorzeń towarzyszących, takich jak insulinooporność, cukrzyca typu 2, Hashimoto, PCOS.

Pierwsza wizyta
Obejmuje wywiad żywieniowy i analizę dotychczasowych nawyków żywieniowych pacjenta, analizę stanu odżywienia organizmu w oparciu o segmentowy pomiar składu ciała (masa mięśniowa, tkanka tłuszczowa, masa kostna, woda), przekazanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych oraz edukację żywieniową.
*Jadłospis nie jest wliczony w cenę konsultacji.

Wizyta kontrolna (dietetyczna)
Wizyty kontrolne uwzględniają analizę składu ciała, ocenę postępów dietoterapii, bieżącą modyfikację zaleceń żywieniowych i edukację żywieniową.

Terapia psychodietetyczna
Pierwsza wizyta w stosunku do tradycyjnej konsultacji dietetycznej poszerzona jest o analizę psychologicznych aspektów aktualnych trudności żywieniowych. Kolejne wizyty uwzględniają regularny pomiar masy i składu ciała, psychoedukację, interwencje psychologiczne mające na celu poprawę relacji z jedzeniem, w tym naukę radzenia sobie ze stresem, a także pracę nad trudnościami z samooceną i akceptacją choroby.