mgr Paula Szcześniewska

Psycholog oraz dietetyk z pasji i wykształcenia. Ukończyła studia jednolite magisterskie z psychologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, a także studia licencjackie z dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Aktualnie dodatkowo podnosi swoje kwalifikacje w Szkole Wyższej Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej na Uniwersytecie SWPS w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez liczne staże i praktyki, m.in.: na oddziale dziennym w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, na oddziale zamkniętym psychiatrycznym kobiecym w Centrum Medycznym HCP, w poradni diabetologicznej Poznańskiego Ośrodka Specjalistycznych Usług Medycznych. Poza praktyką w gabinecie jest doktorantką w Instytucie Biologii i Ewolucji Człowieka na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, gdzie zajmuje się badaniem związków między funkcjami wykonawczymi a masą ciała i składem ciała u dzieci w wieku szkolnym. W praktyce psychodietetycznej kieruje się podejściem evidence-based practise, równie ważna jest dla niej empatia i zrozumienie pacjenta oraz holistyczne podejście do problemów ze zdrowiem.

Dodatkowe kursy:
SOIT, School of Insulinresistance Therapy – Specjalista Przyjazny Insulinoopornym (V 2018)

Kurs Dietetyka Instytutu Edukacji Żywieniowej 2018, w tym:

  • Płodność a dieta – zaburzenia owulacji i wybrane zaburzenia hormonalne;.
  • Endometrioza i PCOS – zalecenia diagnostyczno-żywieniowe;
  • Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności;
  • Budowanie masy mięśniowej – postępowanie żywieniowe;
  • Redukcja tkanki tłuszczowej – dieta high carb vs. low carb;
  • Interakcje leków z żywnością w chorobach metabolicznych;
  • Praca z pacjentem z chorobami autoimmunologicznymi – profilaktyka, diagnostyka i leczenie żywieniowe;
  • Relacja Dietetyk-Pacjent. Praca z trudnym pacjentem.

Prywatnie żona i mama, amatorka joggingu i fitnessu, miłośniczka dramatów psychologicznych, thrillerów medycznych i literatury pięknej.